Komadić Sunca

life, beauty, travel, cooking

Nakit od papira!

2 Comments


Ostala sam zbunjena posle prvog, letimičnog pogleda na fotografije koje su mi promicale pred očima – nakit, ogrlice, minđuše, prstenje, a sve od papira. Od čega?! Od papira. Lepo piše – n a k i t  o d  p a p i r a. Čitam ponovo i pokušavam da povežem papir i nakit, ogrlice i minđuše koje bih rado odmah videla na sebi, ali nikako da do kraja shvatim da je sve u šta netremice gledam izrađeno od papira, jer izgleda zaista nesvakidašnje. Ipak, već sledećeg trenutka sve mi postaje jasnije kada sam ugledala ko se krije iza naziva I.R. Jewellery.

Image

Ona čuva barem po jednu ideju na svakom dlanu, pa me i ne čudi što su vešte ruke Ivane Raič, drugarice mi iz detinjstva, ideju pretočile baš u nakit. Elegantan, ali ni malo opterećujuć, poseban jer čuva zagonetnu tajnu od čega je napravljen, zanimljivih boja i oblika nenametljivo šalje poruku o istančanom stilu. Svakim pogledom na taj divan šareni svet od perlica, postajem sve više znatiželjna jer će još jedna tajna za mene biti otkrivena, a ova mi se čini posebno zanimljivom. I tako mi Ivana kazuje na jednostavan, običan način svoju priču o neobičnom materijalu za pravljanje nakita.

Posebno me fascinira činjenica da je za stvaranje nečeg toliko kreativnog potpuno nebitno koja vrsta papira se koristi: novine koje su već pročitane, kolaž papir ostao od neke sasvim druge prilike kada je korišćen, ukrasne kese, pa čak, kaže Ivana, mogu da se koriste i stari kalendari. Osim glavnog materijala za stvaranje jednog komada nakita, još se koristi lepilo za papir, motpod masa za učvršćivanje i na kraju lak. Dok se naša priča o ovoj zanimljivoj temi polako odmotava, mene je zainteresovalo kako se taj papir u celokupnom procesu izrade nakita, zamotava. Jer, pažljivo upijam svaki detalj o kojem je ovde reč, ali i dalje ne uspevam da zamislim da se stari papir odjednom pretvara u nešto blistavo, sjajno i sofisticirano poput nakita koje Ivana pravi. I zato, sa još više pažnje pratim detaljan opis izrade i polako sve te reči postaju slike u mojoj glavi.

Image

I dok Ivana prepričava redosled kojim se odigrava ceo stvaralački proces, dobijam volju da se i sama jednom okušam u izradi istog. Verujem da je Ivanin stil zaista teško ponoviti, jer kada se pogleda ogrlica ili narukvica koju je izradila, jasno je da istančan osećaj za lepo dominira, da je elegancija umešala prste u svaki komad koji naprosto mami da ga ponesete kao ukras. Na momenat kao da sam probuđena iz maštanja o lepom, vraćam se našoj temi, da pokušam da ispratim ceo proces izrade: papir se iseče u određenoj dimenziji u različitim oblicima – izduženi trougao, izduženi pravougaonik na primer, kraj se zalepi lepkom za papir, a potom se namotava, pri čemu se dobijaju željeni geometrijski oblici poput valjka, kupe, kruga, duple kupe. Nakon toga se perle stavljaju u masu za učvršćivanje, suše se, a potom se premazuju lakom nekoliko puta sve dok se ne postigne visok sjaj. Nakon nanošenja svakog sloja laka, neophodno je sušenje.

Ne zvuči komplikovano, priznajem nekako više sama za sebe i kao da pokušavam da se ohrabrim u nastojanju da probam da izvedem opisano. Ipak, već sledećeg trenutka mi postaje jasno da nije ovde reč samo o tehnici, već i o strpljenju, o snalažljivosti i o veštim rukama koje već spomenuh na početku teksta. Reč je o kreativnosti koja se ispoljava kroz oblike i dobija svoju završnicu u unikatnom komadu koji odmah potom postaje nečija tuđa priča, nečija tuđa poruka.

Image

I kada smo završile priču o tehnici izrade, sledi deo koji sa osmehom dočekujem, jer je reč o kreiranju svakog komada nakita posebno. Volim da slušam kreativce kako pričaju o momentima kada ih “posećuje” inspiracija, kako je teško kada je nema, kako je ispunjen i srećan svako ko stvara i ume ideju da pretoči u nešto vredno što nastavlja svoj put dalje. Već zamišljam Ivanu kako sedi okružena mnoštvom raznobojnih perlica, u svetu u kojem je dozvoljeno i poželjno da caruje mašta, kako izdvaja jednu po jednu, niže i sklapa mozaike od kojih svaki nosi posebnu poruku i jedinstvenu priču. Ivana se ne zadržava samo na jednom stilu, već svaki komad nakita predstavlja svojevrstan unikat, ukras koji će zapasti za oko, koji će neko nositi kao svoj lični pečat. I tako su već svi navikli da je Ivana kadra nanizati bezbroj prelepih perlica od kojih će jedna odgovarati meni, druga tebi, treća nekoj sasvim drugačijoj ženi, za stariju ili mlađu damu, za dan ili za večernji izlazak, za dnevnu odevnu kombinaciju ili uz elegantnu haljinu i cepele…

Niže se minut za minutom ove naše priče dok se uporedo nižu perla za perlom na jednoj prelepoj ogrlici, ali ostaje pitanje na koje me odgovor posebno interesuje. Šta kažu ljudi, da li svi reaguju kao i ja čitajući dva puta natpis kojim se opisuju karakteristike nakita od papira? E tu sam izgleda pogodila pravo u metu, jer mi Ivana prepričava angedote kada su ljudi u neverici pri saznanju da su glavni delovi nakita napravljeni od papira. Uglavnom misle da su u pitanju školjke ili kamenčići, jer to zaista tako i izgleda. Posebno je interesantno i jedinstveno prstenje, jer pojedini pri prvom pogledu podsećaju na raskošno izrađen nakit od materijala kao što je srebro. Činjenica da je nakit unikatan i izrađen od prirodnog materijala, izuzetno se dopada onima koji umeju na poseban način da nose nešto nesvakidašnje i da na taj način pokažu svoju osobenost. Za njih je ovaj nakit kao stvoren!

Image

Da li je Ivana otputovala po ideju ili je ideja čak iz Australije pronašla nju, teško je reći, tek istina je da je tamo pravljenje nakita od papira jako popularno, sa čime je Ivanu upoznala prijateljica koja živi u toj dalekoj zemlji. Može se reći da je taj susret odredio Ivanin kreativni put i pokrenuo lavinu pritajene kreativne energije. Iako izgleda jednostavno, lepo i opuštajuće praviti nakit, nijedan posao pa ni ovaj kreativan nije nimalo lak, a to potvrđuje i činjenica da je dosta vremena potrebno kako bi se napravio komad nakita. Sečenje papira i namotavanje oduzima najviše vremena, tako da je ponekad potrebno i do 2, 3 dana da bi se napravila samo jedna ogrlica ili narukvica. Nizanje perli je najlepši deo posla, kaže Ivana, a i mene najviše privlači ta faza kreiranja, pa već osećam neko neobjašnjivo uzbuđenje pri iščekivanju da vidim kako će na kraju izgledati ogrlica koju Ivana upravo pravi.

Za Ivanu nema dileme – najlepše je kada posle uloženog truda i energije, svoju ogrlicu ili narukvicu vidi u prolazu na nekoj dami koja ih nosi sa uživanjem i posebno ih ističe. Svi ciljevi i snovi stanu u jedan – stvarati stvarati stvarati! 🙂

Image

A ja? Ja ću posle ove priče i otkrivanja još jednog kreativnog kutka, drugačijim očima gledati na izazove poput ovog i razmisliću šta ću uraditi sa hrpom novina koje imam a koje se mogu iskoristiti, evo pokazalo se, možda čak i za pravljenje nakita. Sasvim sigurno ću svoju kretivnu stranu uobličiti. Kako će to izgledati? Saznaćemo uskoro 🙂

Do tada ću nositi nakit sa potpisom I.R. jewellery i potruditi se da poruka krene dalje. „Nakit od papira?“ Već čujem kako sa velikim znakom upitnika izgovaraju moje prijateljice koje će ovo pročitati. „Da, moguće je! I te kako!“

P.S. Jako se radujem što ćemo obradovati nekoga jednim prelepim kompletom nakita od papira – reč je o ogrlici i minđušama. Svratite na FB stranicu Komadić sunca i učestvujte u igri! Nije komplikovano, a vredi! 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Nakit od papira!

  1. Savršen nakit.
    Za ovo je potrebno zaista puno vremena i strpljenja. Ja sam se oprobala u ovoj tehnici davno, nisam odustala, samo sam malo ovo ostavila po strani, za dane kad imam više vremena i smirenosti.
    Hvala za divan post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s